Voi, mikä mukava päivä! Keskiviikkovapaa, aurinko on paistanut, Obama voitti vaalit, tänään tulee Myytinmurtajat ja ensi viikolla jatkuu C.S.I. uusilla jaksoilla… Pyykkitupa tosin oli kahdelta, mutta siellä lueskelin Sfinksiä ja uutta Porttia. Äsken vielä hain kioskilta ison pullon vadelmakivennäisvettä ja litran maitoa, eli vesi tai kahvi eivät tänään tule loppumaan kesken. Kaikenlisäksi kaapista löytyy suklaata!

 

Myytinmurtajista oli tarkoitus höpöttää. Katsoin vasta tänään viime viikon jakson netissä. Olin kovin innoissani siinä olleesta pelastautumiskokeilusta. Miehet testasivat kuinka selvitä hengissä veteen uponneesta autosta. Kuulemma vuosittain (ilmeisesti USA:ssa) 11 000 autoa molskahtaa syvyyksiin ja niissä onnettomuuksissa kuolee kolmisensataa ihmistä (hm... ihmeen pieni kuolinprosentti).

 

Adam sai luvan olla uhrina, Jamie ja auton ulkopuolella olevat pelastussukeltajat varmistivat epäonnisen autoilijan turvallisuuden. Sitten kettingeissä kiinni oleva auto nostettiin neljä metriä syvään uima-altaaseen.

 

Ensimmäisellä kerralla testattiin itse "myyttiä", eli sitä tosiasiaa ettei veteen joutuneen auton ovia saa auki ennen kuin se on täyttynyt vedellä. Veden paine on suurempi kuin ilman, ja uppoavan auton oveen kohdistuu 450-900 kilon paino. Ei toivoakaan selviämisestä, Adam joutui turvautumaan paineilmasäiliöön eli uhri "kuoli".

 

 

Uppoava auto

 

 

Myöhemmillä kerroilla kokeiltiin mikä sitten olisi paras tapa selvitä kyseisestä ikävästä tilanteesta. Tulokseksi saatiin neljä vaihtoehtoa.

 

Ensimmäinen keino on avata ovi heti kun auto iskeytyy veteen. Paine on silloin heikompi ja ulos pitäisi päästä melko helposti.

 

Toinen vaihtoehto on muunnelma edellisestä; oven sijasta voi avata ikkunan.

 

Kolmas versio vaatii turvavasaran lähellä oloa. Ikkunoihin kohdistuva paine on jo 60 sentin syvyydessä 150 kiloa, joten ne eivät aukea millään ilveellä. Sellaisella "linja-autoista tutulla" apuvälineellä lasin voi kuitenkin helposti rikkoa. Vesi tulvii auton sisään tietysti kovalla vauhdilla, joten melkoista uimataitoa ja voimaa ikkunasta pujottelu kyllä varmaankin vaatii.

 

Rankin tekniikka on rentoutua ja odottaa kunnes auto on täyttynyt vedellä. Säästyneen hapen ja voimat voi sitten paine-erojen tasaannuttua käyttää oven aukaisuun ja pinnalle uintiin. Adam selvisi ulos reilussa puolessatoista minuutissa.

 

Toivottavasti en koskaan joudu kokeilemaan näitä juttuja tositilanteessa. Sen sijaan olisi erittäin mielenkiintoista testata pelastautumista valvotuissa olosuhteissa. Asiaa voisi pikkuisen haitata se tosiasia, että pelkään vettä!

 

Junioritiimi kokeili terveellisempää myyttiä, joka väittää, ettei paperia voi taittaa kuin seitsemän kertaa. Kokeilkaapa muuten! Otatte vain arkin, taitatte, käännätte 90 astetta ja taitatte taas… Minä yritin ja se seitsemäs taitos oli jo työn takana. Tiimi kuitenkin käytti jalkapallokentän kokoista paperia ja onnistui kovalla ähellyksellä saamaan 11 taitosta aikaiseksi. Busted!