Polvea potiessani ja syysvelttoilusta kärsiessäni olen löhönnyt liian paljon kirjojen tai unien parissa. Semmoisesta tulee ristiselkä kipeäksi. Eilisaamuna mummoköpöttely oli sitä luokkaa, että hetken verran epäilin työpaikalle selviämistä. No, olen yrittänyt kuntouttaa selkää erilaisilla lantiokahdeksikko ym. jumppajutuilla. Huomasin myös, että linja-auton tärinä kohensi selän kuntoa merkittävästi. En sitten eilen mennytkään kotimatkalla metroon vaan linja-autoon. Voin suositella (takapenkkiä varsinkin), apu oli huomattava.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Viime yönä heräsin siihen, että selässäni räsähti. Voisin vannoa, että sen äänen kuuli, mutta toisaalta olin tietysti aivan unesta sekaisin. Lyhyen epämiellyttävän tunteen jälkeen tuli outo helpotus, itseasiassa normaali olo; selkä oli kunnossa. Aamulla pystyin jo kävelemään kuten kuuluukin, selkä suorana. Toki on kivistystä vieläkin ollut, mutta se nyt on luonnollista kun lihakset ovat olleet monen päivän ajan krampissa.

 

Etelän ruttojuuri

 

Kolinapuolta edustaa tämän päivän onnettomuuskiintiö. Aamulla näin linja-auton ikkunasta kadulla lojuvan romuttuneen polkupyörän. Seuraavaksi näkyviin tuli liikennejakajan kivetykseltä ylös nouseva pyöräilijä. Pari henkilöautoa oli pysähtynyt, ja joku soitti (tietääkseni, toivottavasti) apua paikalle. Siinä oli myös pysähtynyt linja-auto. Arvelisin, että pyöräilijä oli hetkeä aiemmin törmännyt pysäkiltä lähteneeseen julkiseen välineeseen. On tietysti mahdollista, että ensimmäinen henkilöautoista kolautti pyöräilijän nurin. Onneksi ei käynyt pahemmin.

 

Kotimatkalla huomasin kolmen auton peräänajon. Onneksi taaskaan ei näyttänyt käyneen peltilommoja pahemmin. Keskimmäisen auton kuski oli viimeisen ajajan apuna. Ja koska ilmeisesti ei ole kahta ilman kolmatta, näin vielä yhden onnettomuuspaikan. Noin viiden tai kymmenen minuutin päässä silmiini pisti poliisiauton välke. Pari poliisia jututti nurmella muutamaa nuorta miestä. Matkalaisten ajoneuvo oli keula rypyssä reunakaidetta vasten. Onneksi ihmiset näyttivät vahingoittumattomilta.

 

Miksi tästä kertoilen? En tiedä. En oikein osaa sanoa, mitä mieltä olen yksityisautoilusta. Liikenneturmissa kuolee tietääkseni noin 400 ihmistä vuodessa. Siis Suomessa.

 

Pitäisiköhän yksityisautoilu kieltää? Tai ainakin tehdä luvanvaraiseksi?

1957476.jpg

Edittiä kahdeksan aikoihin: Tämä jäi näkemättä

 

Tänään puoli neljän aikoihin Helsingin Ruoholahdessa kolisi myöskin. Raitiovaunun (linja 8) kuljettaja meni vaunun ulkopuolelle sulkemaan auki jumittuneita ovia. Samaan aikaan raitiovaunu (tuntemattomasta syystä) lähti liikkeelle. Ratikka rytisteli parinsadan metrin matkan, paineli päin punaisia, törmäsi henkilöautoon, sekä pariin muuhunkin yksityisomistuksessa olevaan ajoneuvoon. Raitiovaunun pysäytti lopulta hätäjarrusta vetäissyt matkustaja. Onneksi taaskaan ei tullut henkilövahinkoja. Syy tämmöiseen outoon tapahtumaan ei ole tiedossa.