Nyt sitten poronhoitoalueella pistetään viimeisetkin sudet raadoiksi. On se vaan kummaa. Joku poropoppoo jyrää allensa EU:n vaatimukset ja terveen järjen. Eikö muka susivahinkoja korvata? Eikö kaikessa yrittämisessä ole riskinsä? Pitääkö nyt viimeisetkin Pohjois-Suomen sudet tappaa? Mikä ihme ihmisiä oikein vaivaa? Siinäpä kysymyksiä kerrakseen.

Jos vertaamme susimäärää ja pinta-alaa asukastiheyteen, meillä on tässä maassa sellaiset 150 kappaletta sutta, ja ihmisiä löytyy 18 per neliökilometri. Mikä tässä mättää? Puolassa on 500 sutta ja asukkaita 122 /km^2. Turkissa vastaavat luvut ovat 9000 sutta ja 93 asukasta suhteessa neliökilometri. Mikä ihme tekee meistä suomalaisista niin avuttomia, ettemme kestä villin luonnon olemassaoloa? Missä on normaali rinnakkaiselo? Lapsiakao tässä muka suojellaan? Yksikään susi ei viime vuonnakaan tappanut lasta, omat vanhemmat "kunnostautuivat" alalla melkoisiin suorituksiin.

Missään nimessä en kuitenkaan ala väittää, ettei susi koskaan, missään tilanteessa kävisi ihmisen kimppuun. Kyllä niin voi käydä. Mutta todennäköisemmin sinäkin kuolet liikenneonnettomuudessa kuin hukan hampaissa.

Liikennekuolemat tietysti ovat hyväksyttyjä tappioita, ihmisen itsensä aiheuttamia ja hyväksymiä. Eivät jonkun metsässä asuvan otuksen aiheuttamia. 

Hirvikolarit  tosin saavat aikaiseksi noin seitsemän ihmisruumista vuosittain. Eikös jo olisi aihetta tappaa kaikki hirvieläimet Suomen maasta?

Lähteet:
Tiina Raevaara, Suomen Kuvalehti

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tarinoita-tieteesta/ylimaara-susia
Jami Jokinen, Raumalainen:
http://www.raumalainen.fi/blogit/681/24-1-2012/susimatematiikkaa

 


 

 

An endangered gray wolf peers out from a snow covered shelter by Brooks Tracy, U.S. Fish and Wildlife Service