... ei todellakaan ole susi.

Toki susi pystyisi helposti halutessaan ihmisen tappamaan. Misään nimessä en lähde väittämään, että niin ei voisi koskaan tapahtua. Tosiasia kuitenkin on, että susi pyrkii väistämään ihmisiä; me emme kuulu sen ruokalistalle ja olemme sen mielestä melkoisen pelottavia otuksia. 

Vuosina 1881-1882 ilmeisesti susi tai koirasusi tappoi Turun seudulla useammankin ihmisen. Poikkeava käytös on voinut johtua sairaudesta tai saaliseläinten puutteesta. Tuon jälkeen susista ei ole ollut vaaraa ihmisille tässä maassa.

Itseäni ehkä eniten huolettavat ajattelemattomien ihmisten kesytysyritykset ja metsän eläinten ruokkimiset. Villieläinten oloihin ei tavallisen tallaajaan tulisi puuttua ylipäätään, ja kun kyseessä on suden tai karhun kaltainen suuri eläin, se on täysin edesvastuutonta. Menkää joskun Seurasaareen turistikauden jälkeen. Siellä ihmisten syöttämät oravat käyttäytyvät hyvin pelottomasti ja aggressiivisesti ohikulkijoita kohtaan. Ne ovat tottuneet helppoihin aterioihin eivätkä ymmärrä miksei niitä enää ilmesty.

Vaan tilastoista minun piti kirjoittaa, siitä vaarallisimmasta pedosta. Se luonnollisesti on ihminen itse, varsinkin auton ratissa. Otetaan vaikka viime vuosi. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2010 tapahtui 6072 henkilövahinkoon johtanutta liikenneonnettomuutta, niissä kuoli 272 ja loukkaantui 7673 ihmistä. Yksikään ihminen ei kuollut viimekään vuonna Suomessa susien toimesta.

Liikenne tappaa myös muita eläimiä. Yli 6 miljoonaa eläintä päättää päivänsä joka vuosi maanteillämme, niistä nisäkkäitä on yli miljoona (Tilastokeskuksesta tämäkin tieto).

Palaan vielä tilastolukuihin vertailemalla Suomen Kennelliiton koirin kuolinsyytietojen petoeläinten ja tapaturmien + liikennekuolemien välisiä eroja.

Kuvassa on Ähtärin eläinpuiston susi.

Lisäys puolenyön aikaan: Unohdin laittaa tämän linkin Suurpedot.fi-sivustolle. Sieltä löytyy neuvoja mitä tehdä, jos käy niin harvinaisesti, että suurpeto alkaisi metsässä uhittelmaan.