Aika. Matkustamme siinä 24:n tunnin vuorokausivauhdilla. Jos on hauskaa subjektiivinen aika kiitää, tylsissä tilanteissa kellon viisarit puolestaan laiskottelevat. Joskus katastrofitilanteissa aivot saattavat ”kytkeä eri vaihteen päälle” ja kaikki tuntuu tapahtuvan hidastetusti aivojen nopean toiminnan ansiosta. Tämä siksi, että ihminen ehtisi havainnoida eri vaihtoehtoja, ja reagoida henkiinjäämisen kannalta oikein.

 

Vuosi eka versioEn nyt kuitenkaan ajatellut pohtia katastrofipsykologiaa tai ajan olemusta sinällään. Nyt minä mietin ihmisten ajan hahmottamista visuaalisesti.

 

Olen aina nähnyt ajan kiekkona. Viikko kulkee myötäpäivään ja vuosi vastapäivään. Olen aina kuvitellut, että kyseessä on ympyrä. Vasta nyt kun yritin saada mielikuviani paperille, totesin, että jokin mättää. Kuviot ovatkin soikioita. On tietysti mahdollista, että aika tuntui nuorempana ympyrältä, ja nyt se on litistynyt soikioksi jakaen vuoden selvemmin talveen ja kesään.

 

 

Vuoteni

 

        Viikkoni

 

Viikot ja vuodet eivät ole irrallisia, aika jatkuu seuraavaan kierrokseen, eli oikeastaan kyse on spiraalista. Vain pidempiä ajanjaksoja kuvitellessani (vaikka historialliset tapahtumat) näen ajan suorana janana.

 

Utelin asiasta työkavereiltani kahvitauolla. Meitä oli paikalla neljä, 50 % koki ajan olevan suora viiva,  50 %:n mielestä kyseessä oli ympyrä. Vuoden ympyränä näkevä henkilö oli myös sitä mieltä, että aika kulkee vastapäivään.

Tiedän, että osa ihmisistä hahmottaa vuoden pyörivän kellon mukaan oikealle. Pikainen kurkkaus netistä löytyviin vuosiympyröihin antaa ymmärtää, että suurin osa ihmisistä pyörittelee vuottaan myötäpäivään.

 

                 Aika ja elämä

 

Minua kiinnostaa myös se, että aika tuntuu kulkevan koko ajan nopeammin. Uskon selitykseen, jossa syynä on ihmisen oma ikä suhteessa vuoden pituuteen. Jos ajatellaan vaikka viisi vuotiasta lasta; hänellehän vuosi on viidesosa koko hänen elämästään. Siitä se vuoden suhteellinen pituus koko ajan vain pienenee.

 

Tässä muuten on hauska testi. Kuinka hyvin hahmotat kymmenen sekunnin pätkän ilman kelloon tuijottamista?  

City.fi Leikit

 

Omat aikani olivat sellaista      +-0,33 tavoitteesta.

 

EDIT: On muuten tosi vaikeaa muotoilla juttuja, kun esikatselu ei toimi. Sori vaan haamupäivityksistä.

EDIT 2: Multa meni yli tunti tän postauksen muotoiluun!